Vermoedt u dat uw collega te veel alcohol, drugs of medicijnen gebruikt of een gedragsverslaving heeft? Help uw collega door in gesprek te gaan. U kunt contact opnemen met ABS-artsen voor vrijblijvend advies over hoe u problematisch middelengebruik of verslaving bespreekbaar kunt maken.
We luisteren naar uw verhaal, beantwoorden uw vragen en adviseren hoe u uw collega kunt helpen. U staat in deze situatie niet alleen. Als u belt, krijgt u een speciaal voor ABS-artsen getrainde medewerker aan de lijn die uw contactgegevens vraagt. Een professional van het expertteam belt u dan zo snel mogelijk terug.
Wanneer u liever anoniem wilt blijven, dan spreekt de medewerker af wanneer u opnieuw kunt bellen. Dan kunnen we u direct doorverbinden met iemand van het expertteam. Uiteraard gaan we vertrouwelijk om met uw gegevens.
Bel of e-mail ABS-artsen voor directe steun, advies, een gesprek of een afspraak:
Twijfelt u of er sprake is van problematisch middelengebruik of verslaving bij uw collega? We kunnen vaak aan de hand van een gesprek met één van onze psychiaters of verslavingsartsen een goede inschatting maken van wat er aan de hand is en welke eventuele aanpak daarbij passend is. Dus ook bij twijfel kunt u zeker bellen.
Lees wat het Steunpunt ABS-artsen voor uw collega kan betekenen.
Hoe kunt u uw collega helpen? “Reach out as soon as possible”, zegt Michael Kaufmann. De oprichter van het succesvolle Physician Health Program Ontario vertelt in deze video waarom het zo belangrijk is om snel en adequaat te handelen. En hoe u dat doet.
(Onder de video vindt u tips om problematisch middelengebruik en verslaving bespreekbaar te maken)
Als u vermoedt dat problematisch middelengebruik of verslaving van een collega-arts risico's met zich meebrengt voor het welzijn van uw collega, de patiëntveiligheid of de kwaliteit van zorg, heeft u de morele en professionele verantwoordelijkheid actie te ondernemen door het gesprek aan te gaan. Deze verantwoordelijkheid wordt groter als de risico’s voor patiënten of andere betrokkenen toenemen.
Het is begrijpelijk dat het lastig is om een onderwerp als middelengebruik of verslaving bespreekbaar te maken. Gedachten die u kunnen weerhouden, zijn bijvoorbeeld:
Dit zijn veel voorkomende gedachten. Alleen zijn het geen redenen om niet in actie te komen. De artsen die wij spreken, zijn hun collega’s dankbaar dat zij het gesprek zijn begonnen.
Meer weten? Lees ook dit Praktijkdilemma.
Download de informatiesheet met tips
Met onderstaande tips gaat u met vertrouwen in gesprek met uw collega:
Voorbereiding
1. Bereid het gesprek met uw collega goed voor:
2. Regel voor het gesprek een rustige gespreksruimte op een rustig tijdstip en zorg voor voldoende tijd. Voer het gesprek indien mogelijk met een derde erbij.
3. Besef dat er vaak meerdere signalen uit de omgeving of gesprekken nodig zijn, voordat uw collega erkent hulp nodig te hebben en/of te zoeken.
Het gesprek
4. Begin het gesprek met dat u zich zorgen maakt om uw collega en/of de patiëntveiligheid.
5. Ga met uw collega in gesprek over waargenomen feiten en gedrag, zonder oordeel of subjectieve uitspraken.
6. Geef uw collega de gelegenheid om te reageren en emoties te uiten. Het kan zijn dat uw collega ontkent, boos wordt of anderszins emotioneel reageert tijdens het gesprek. Laat stiltes vallen waardoor u de mogelijkheid creëert dat de ander zich opent.
7. Wees u bewust van uw eigen emoties en non-verbale communicatie. Non-verbale communicatie is belangrijker dan gesproken woorden. Let er ook op dat uw woorden parallel lopen aan uw non-verbale communicatie.
8. Houd rekening met 2 scenario’s:
Afronding van het gesprek
9. Bespreek hoe jullie de afspraken vastleggen en vertrouwelijk aan elkaar terugkoppelen.
10.Sluit het gesprek af zoals u het begonnen bent. Dat u zich zorgen maakt om uw collega en/of de patiëntveiligheid. Wees u ervan bewust dat het gesprek voor jullie beiden intensief was. Wees ook over uw eigen gevoelens open en eerlijk in de afsluiting.
Neem bij acute nood contact op met de huisarts van uw collega of de crisisdienst van de GGZ-instelling in de woonplaats van uw collega. Maakt u zich ernstig zorgen over het functioneren van uw collega? Raadpleeg dan de websites van de eigen beroeps- of wetenschappelijke vereniging. Veel verenigingen hebben hiervoor een eigen protocol of richtlijn ontwikkeld.
In de ABS-artsen toolkit vindt u ook tips hoe u in gesprek kunt gaan met een collega die onder invloed is tijdens het werk.