Loskomen van problematisch middelengebruik of een verslaving is niet eenvoudig. Het is wel mogelijk. Dat bewijzen ervaringsverhalen van andere artsen die ook in uw situatie zaten. De experts van ABS-artsen kunnen u helpen. We luisteren, adviseren en kunnen u, als u dat wilt, begeleiden naar behandeling.
Een stoornis in middelengebruik of een gedragsverslaving is een behandelbare ziekte die iedereen - dus ook u als arts - kan overkomen.
Wij begrijpen dat het voor artsen moeilijk is om hulp te zoeken, laat staan om patiënt te zijn.
Schaamte, het zelf in controle willen blijven en zorgen om de privacy, vormen bekende drempels voor artsen om hulp te zoeken. Sommige artsen voelen ook een grote verantwoordelijkheid richting hun patiënten of collega’s, waardoor ze geen hulp zoeken. Dit ontkennen en uitstellen van de hulpvraag vormen juist een risico voor uw gezondheid, voor de patiëntveiligheid en voor de kwaliteit van zorg waarvoor u staat.
De experts van ABS-artsen kunnen u helpen bij het antwoord vinden op de voor u belangrijke vragen als: ‘Heb ik een verslaving?’, ‘Welke stappen kan ik zetten om hiermee om te gaan?’ en ‘Waar kan ik anoniem in behandeling?’.
We gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. En u kunt ook anoniem bellen.
Bel of e-mail ABS-artsen voor directe steun, advies, een gesprek of een afspraak:
Als u belt krijgt u een speciaal voor ABS-artsen getrainde medewerker aan de lijn om direct voor u een afspraak te maken met professional van het expertteam.
Als u dat wilt, dan kijken wij in een adviesgesprek samen met u naar uw situatie en mogelijke oplossingen. U voert dit gesprek met een casemanager, bijvoorbeeld een psycholoog, en één van onze psychiaters of verslavingsartsen. Ook kunnen we u adviseren in een traject met werkgever, IGJ of andere instanties. ABS-artsen biedt zelf geen behandeling.
Wij kunnen u onder meer informeren over:
Zo werkt het Steunpunt ABS-artsen
Michael Kaufmann, oprichter, van het Physician Health Program Ontario, het hulpprogramma waarop ABS-artsen gebaseerd is, vertelt in de video 'We’ll help you to get well' over de goede resultaten van specifieke hulpprogramma’s voor artsen en andere zorgverleners.
(Onder de video vindt u meer informatie over zelftesten en zelfhulpgroepen)
Misschien voelt het voor u beter om eerst zelf een test te doen. Hiermee kunt u onderzoeken of uw gebruik of gedrag problematisch is. Dit kan onder meer op de website van Jellinek.
Heeft u algemene vragen over alcohol, roken, drugs, gokken, gamen en psychische gezondheid? Veel antwoorden vindt u op de verschillende infowebsites van het Trimbos Instituut:
Meer informatie over stoornissen in middelengebruik en gedragsverslaving vindt u ook in de ABS-artsen toolkit.
Door heel Nederland zijn dagelijks meetings van zelfhulpgroepen. Daar kunt u anoniem in gesprek gaan met mensen die ook kampen met verslaving. Of alleen luisteren. Informatie over weekdag en aanvangstijd vindt u op de websites hieronder. Bij de meeste groepen kunt u zo binnenstappen. Sommige groepen willen graag dat u van tevoren contact opneemt.
Het Steunpunt van ABS-artsen biedt drie diensten: steun en advies, begeleiding naar en tijdens de behandeling en het monitoringprogramma. ABS-artsen voert de behandeling niet zelf uit. Meer informatie over verschillende behandelcentra vindt u in de LEF verslavingsbehandelwijzer.