De dilemma's rond euthanasie bij dementie zijn groot. Wat doe je als arts als iemand steeds moeilijker kan vertellen wat hij wil? Als diens wensen wisselen? Hoe beoordeel je het eventuele lijden in de verschillende fases van dementie? En ook: hoe ga je om met verschillende behoeftes van patiënten en hun naasten?
In het project 'Euthanasie bij dementie' onderzoekt de KNMG onder welke voorwaarden het professioneel verantwoord is om euthanasie uit te voeren bij mensen in de verschillende fasen van dementie. Het resultaat van dit project wordt een visie waarmee we dokters houvast willen geven om samen met patiënten en hun naasten tot goede afwegingen te komen. De KNMG werkt in dit project nauw samen met verschillende artsenorganisaties.
Snel naar
Bovengenoemde dilemma’s zijn in onze ogen niet ‘op te lossen’. Dit project heeft dan ook niet als doel te komen tot een document dat aangeeft hoe iemand euthanasie bij dementie kan 'regelen', of een document dat juist euthanasie bij vergevorderde dementie uitsluit. Elke patiënt en situatie is uniek en elke dokter behoudt hierin een eigen afwegingsruimte. Wel willen we komen met een professionele visie aan de hand waarvan artsen, samen met de patiënt en diens naasten, goede morele afwegingen kunnen maken rond euthanasie en andere beslissingen in de verschillende fases van dementie.
Om tot een gedragen en praktijkgerichte visie te komen, luistert de KNMG goed naar de diversiteit aan medische en maatschappelijke opvattingen. Dit doen we onder andere als volgt:
In een adviesraad denken 15 artsen met verschillende visies, expertise en ervaringen met ons mee.
Via een kwalitatief en een kwantitatief onderzoek bevragen we diverse artsen.
Tijdens rondetafelbijeenkomsten onderzoeken we met een breed samengestelde groep organisaties en experts wat voor patiënten, naasten en artsen van belang is.
Verder analyseren we literatuur, oordelen van de regionale toetsingscommissies en volgen we rechterlijke uitspraken op de voet.
Kortom, een gedegen proces waarmee we werken aan een visie met draagvlak, maar een proces dat ook tijd kost. We verwachten dat de KNMG-visie op euthanasie bij dementie in de loop van 2021 beschikbaar is.
Het project euthanasie bij dementie bestaat uit verschillende fases, waarvan een aantal gelijktijdig loopt. In het schema hieronder is aangegeven aan welke fase(s) momenteel wordt gewerkt (grijs) en welke fases zijn afgerond (groen).
Groen = fase afgerond, Grijs = wordt momenteel aan gewerkt
De projectgroep euthanasie bij dementie bestaat, naast de KNMG, uit vertegenwoordigers van de verschillende artsenorganisaties: huisartsen (LHV), specialisten ouderengeneeskunde (Verenso), medisch specialisten (Federatie Medisch Specialisten), artsen maatschappij en gezondheid (KAMG) , geneeskundestudenten (Geneeskundestudent) en artsen in dienstverband (LAD).
De projectgroep wordt bijgestaan door een adviesgroep bestaande uit vijftien artsen met verschillende visies, expertise en ervaringen. Ze geven de projectgroep gevraagd en ongevraagd advies.