U heeft net een belangrijke eerste stap gezet naar herstel. Loskomen van problematisch middelengebruik is niet eenvoudig. Maar het is gelukkig wel mógelijk. Dat bewijzen ervaringsverhalen van andere artsen die ook in uw situatie zaten. Wij kunnen u helpen. We luisteren, adviseren en kunnen u, als u dat wilt, begeleiden naar behandeling. We gaan vertrouwelijk om met uw gegevens.
Maak een afspraak met ABS-artsen: 0900-0168
Bel of mail ons voor directe steun, advies of een gesprek op telefoonnummer 0900-0168. Of stuur een mail naar info@abs-artsen.nl.
DSM-5* spreekt van een stoornis in het middelengebruik als er sprake is van een combinatie van twee of meer kenmerken die leiden tot verminderd functioneren op meerdere belangrijke levensgebieden:
Voldoet u aan twee of drie van deze criteria, dan heeft u een milde stoornis in het gebruik van middelen. Voldoet u aan vier of vijf criteria, dan is er sprake van gematigde (moderate) stoornis en bij zes of meer symptomen is er sprake van een ernstige stoornis. * Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-5).
Waarschijnlijk weet u zelf dat doorgaan met drinken of gebruiken geen optie is. Vermoedelijk neemt het gebruik een centrale rol in uw leven in; er gaat veel tijd gepaard met het gebruik of het bezig zijn met willen gebruiken. Of juist met pogingen om te stoppen of te minderen.
Een onbehandelde verslaving levert gevaar op: de stoornis gaat gepaard met (mogelijk) blijvende cognitieve en lichamelijke uitval. Dit kan leiden tot verminderd functioneren. Daarmee vormt u een gevaar voor uw patiënt, de collega’s met wie u samenwerkt en natuurlijk voor uzelf en uw naasten.
Uw relaties met gezinsleden worden vaak verstoord en uw kinderen en/of partner kunnen ernstig lijden onder uw ziekte als deze niet op tijd wordt behandeld. Bovendien loopt u het risico op andere stoornissen, zoals een depressie met suïcidaliteit. Uiteindelijk gaat een onbehandelde stoornis in middelengebruik met hoge mortaliteitscijfers gepaard die niet onderdoen voor andere ziekten, zoals kanker of hart- en vaatziekten.
Ook kunt u door verminderd functioneren in aanraking komen met het medisch tuchtcollege, de Inspectie voor de Gezondheidszorg of het ontslagrecht.
U kunt ons bellen of mailen voor een luisterend oor of helder advies.
Advies en informatie
Als u dat wilt, dan kijken wij in een gesprek samen met u naar uw situatie, de ernst van uw probleem en mogelijke oplossingen. U voert dit gesprek met één van onze psychiaters, verslavingsartsen of gespecialiseerde psychiatrische verpleegkundigen. Ook kunnen we u mogelijk helpen om de weg te vinden in een traject met werkgever, IGZ of andere instanties.
Wij kunnen u onder meer informeren over:
Vertrouwelijk
Het team van ABS-artsen gaat vertrouwelijk om met uw persoonlijke gegevens. U kunt ons desgewenst anoniem bellen.
Het is belangrijk om uw problemen met het gebruik van alcohol, medicijnen of drugs zo snel mogelijk te doorbreken. Wij helpen u graag op weg. Als u belt (0900-0168 op werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur), krijgt u één van onze getrainde medewerkers aan de lijn. Die verbindt u door met ons medisch team of spreekt met u af wanneer u het best kunt worden teruggebeld. U kunt ook anoniem bellen. Mailen naar info@abs-artsen.nl kan ook. Uw e-mailbericht wordt dan beantwoord door ons medisch team. We gaan vertrouwelijk om met persoonlijke gegevens.
Conflict van plichten
Het kan voorkomen dat voor het team van ABS-artsen een conflict van plichten ontstaat. Dat is bijvoorbeeld het geval als u concreet gevaar vormt voor uzelf of derden, maar dit probleem zelf niet erkent of niet bereid bent om hierin actie te ondernemen. In dat geval zal het team van ABS-artsen verdere stappen moeten ondernemen, om uzelf en uw patiënten te beschermen tegen de risico’s op verminderd functioneren door middelengebruik. Lees meer over deze risico’s bij de volgende vraag (‘Wat kan er gebeuren als u niets doet?’).
Problematisch middelengebruik gaat niet vanzelf over. De kans op complicaties en een beperking in uw beroepsuitoefening neemt met de tijd toe.
Ook voor uw gezondheid - zowel psychisch als lichamelijk – worden de gevolgen van problematisch middelengebruik steeds duidelijker merkbaar en onomkeerbaar, naarmate behandeling wordt uitgesteld. De sociale schade wordt groter en soms onomkeerbaar. Ook is er meer kans op ontslag, beperking van bevoegdheden door bemoeienis van instanties, IGZ, justitie en/of het tuchtcollege.